Blog

Tanácsok és tapasztalatok

A Joomla leírások, legjobb kiegészítők és tanácsok. Keresőoptimalizálással, biztonsággal kapcsolatos tartalmak, videók.

Digitális tartalmunk akkor van biztonságban, ha legalább egy, de inkább több biztonsági mentésünk van róla, lehetőleg különböző helyen. A Joomla világában ilyenkor mindenki az Akeeba Backup -ra gondol. Ebben a videóban az ingyenes verziót mutatom be munka közben.

Sokan használnak Androidos mobiltelefont. A legtöbben a telefonjukon a gmail.com szolgáltatását is igénybe veszik. Nekik jelenthet könnyebbséget, ha máshová érkező leveleiket is megkaphatják a Gmail fiókjukban. Ennek egyik megoldását mutatja be ez a cikk.

A Joomla egy nyílt forrrású tartalom kezelő rendszer ( CMS ). A Mambo tartalom kezelőből vált ki 2005 ben. Mivel az akkori jogtulajdonos Miro International Pvt. Ltd. korlátozni szerette volna a nyílt forrású rendszer használatát.

A Mambo tartalom kezelő rendszert alapvetően újságírásra találták ki, ennek megfelelően már az első változatok is bonyolultabbak voltak, mint egy szokásos blog motor. Így könyebb volt egy struktúrált tartalmú honlapot, vagy online újságot létrehozni.

Honlap készítés előtt először mindenki azon gondolkodik, hogy vajon mi legyen a domain, amin a weboldal vagy a webáruház megjelenik majd.

Ezt nem érdemes a véletlenre bízni, ráadásul nem is biztos, hogy ha nem jön be semmi az általunk kitalált domainre, akkor nem is foglalt.

Ilyenkor a magyar domain neveket érdemes a http://www.domain.hu/domain/szabad-e/ -n ellenőrízni.

A Google 2014 óta jobb helyezést biztosít azoknak a webhelyeknek, amik biztonságos kapcsolaton keresztül kommunikálnak. Érthetőbben a honlap a szokásos http:// helyett https:// -el kezdődik.

Ilyenkor a böngésző címsorában egy zöld lakat jelenik meg, ami tájékoztattat arról, hogy a géped és a tárhely között titkosított kommunikáció zajlik. 

Microsoft Outlook levelező kliens beállítása.

Ha elkészült a tárhelyed, így tudsz belépni a tárhely panelba.

Miután beállítottad email fiókodat a tárhely kezelőben, érdemes egy levelező klienst és egy levelezési protokolt választani.

A Thunderbird levelező programot azért lehet jó, mert szinte minden operációs rendszeren fut (Windows, Macintos, Linux).

Az IMAP protokolt pedig akkor, ha a szerveren elég nagy tárhely csomagot választottál, hogy minden leveledet ott tárold.