A nyugodt Joomla honlap tulajdonos titkai!

A nyugodt Joomla honlap tulajdonos titkai! A nyugodt Joomla honlap tulajdonos titkai!

Tudd meg, hogy mi az a 5 dolog, amire minden Joomla honlapnál figyelned kell!

Mit válassz, ingyen tárhely, vagy megbízható fizetős webhosting!?

Sokan keresnek ingyen tárhelyet Joomla weblapjuknak. A látszólagos ingyenességért fizetni kell természetesen. Több féle fizetőeszközzel tehetjük meg:

 • hirdetések elviselése
 • rendelkezésre állás bizonytalanságával
 • oldal sebesség, vagy inkább lassúságával
 • nem panaszkodhatunk senkinek, hiszen ingyen mit várunk
 • bármikor megszüntethetik az ingyenes szolgáltatást
 • nincs email szolgáltatás
 • zavaróan kicsi tárhely

 Egyik ügyfelemnek a jólbejáratott honlapja egy ingyenes tárhelyszolgáltatónál volt, ami megszünt. Ezzel egyik napról a másikra a felére csökkent a forgalma.

Mivel nem érte el az eredeti honlap készítőjét és nem is értett a kezeléséhez sem, ezért a honlapja minden tartalmát elvesztette a domainnel együtt.

Rengeteg munkába került, míg az új oldal tartalmát létrehozta és az új domaint bevezette. Jelenleg napi mentése van honlapjáról és rendszeres biztonsági frissítést is megkapja.

Milyen a jó Joomla template, avagy milyen legyen Joomlánk arca?!

A Joomla sablon nem csak a kinézetet, hanem a keresőoptimalizálásban elért poziciót is befolyásolja. A címek és a szövegek struktúráját is meghatrozza, ezért nem mindegy, hogy milyen sablont választunk.

Rengeteg ingyenes sablon van a Joomla 3 -hoz, már alap telepítés is mobil barát nézettel örvendeztet meg minket. Bár ez a kinézet nem éppen a legprofibb.

Sok template framework (sablon keretrendszer) érhető el Joomla 3 -hoz, ilyen például a gantry is. Ezt a keretrendszert azért érdemes használni, mert informatikai tudás nélkül is nagyon változatos külalakot adhatunk Joomla weboldalunknak. Egyszerű egér kattintásokkal és poziciók vonszolásos áthelyezésével. A gantry mobilbarát is. A rausch.hu is ezzel a frameworkel készült, összesen 30 alatt. Természetesen van hátránya is ennek, alap beállításban lassú.

Vannak alkalmak, hogy a kinézet sokkal fontosabb, mint a tartalom, ez főként egy design cégnél elengedhetetlen. Ilyen például egy ruházati divat termékekkel foglakozó cég webáruháza. Mivel ezeknél a webáruházaknál nagyon sok kép és vizuális effektust használunk, ezért nagyon fontos, hogy ez ne lassítsa le az oldal betöltődését, mert ezt nem csak a Google keresések pozícióját rontja, hanem a felhasználók sem fogják kivárni az oldal betöltődését és inkább egy gyorsabb oldalt részesítenek előnyben. Ehhez bizony már egyéni Joomla templatet kell készítenünk, amihez már HTM, CSS, JavaScript és PHP tudás szükséges.

Hogyan gyorsítsd fel Jommla weboldalad?

A felhasználók nem szeretnek sokáig várni egy honlap betöltődésére, ilyenkor keresnek egy másik oldalt, ahol gyorsan megkapják a szükséges információkat! A Google találati listába is inkább a gyorsabb oldalak kerülnek a találati lista elejére. Ezért nekünk is mindent meg kell tennünk az oldalunk gyorsításáért. A Joomla weboldal gyorsításához sok apróságra kell figyelnünk:

 • be legyen kapcsolva a Joomla gyorsítótár
 • válasszunk gyors tárhelyet
 • a képek mérete a webes megjelenítéshez legyen optimalizálva
 • felejtsük el a lassú slideshowkat
 • ne zsúfoljuk tele távolról betölthető tartalmakkal

A honlapunk sebeségét több helyen is ellenőrizhetjük:

Amennyiben az eredmény nem megfelelő, akkor a sebesség ellenőrző  oldal ajánlásokat add, hogyan javítsuk az oldal sebességét.

Hogyan tedd biztonságosabbá Joomla weboldalad?!

Magyar törvények alapján a weboldalunk biztonságáért mi vagyunk felelősek. Ez elsősorban a biztonsági frissítések rendszeres telepítését jelenti, de nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy ez nem mindig elegendő egy valóban biztonságos weboldalhoz. 

Biztonsági komponensek:

Amennyiben mégis sikerül feltörni a honlapunkat, szükségünk lehet egy biztonsági mentésre, amit jó esetben a tárhelyszolgáltatónk biztosít nekünk. Viszont digitális tartalom 8 szor sérülékenyebb, mint egy hagyományos, ezért nem árt egy független helyen mentett gyorsan visszaállítható biztonsági mentés. Ezt menthetjük a felhőbe (DropBox, OneDrive, stb..) , vagy egy FTP tárhelyre automatikusan. Erre több kitűnő komponens áll rendelkezésre a Joomlán belül.

Biztonsági mentéshez a legjobb komponensek:

Hogyan lehetsz keresőbarát, avagy a Joomla SEO alapjai?!

Honlapod célja, hogy tájékoztasd vevőidet és új vevőket szerezz. Ehhez a be kell kapcsolni a keresőbarát url -t a Globális konfigurációban, ahol a szép urlelhez érdemes bekapcsolni a "URL-átírás használata" opciót is. Ilyenkor a keresőbarát urlben nem szerepel az index.php rész, ehhez viszont a tárhelyszolgáltatónál be kell kapcsolva legyen a mod_rewrite modul.

A Joomla 3 keresőbarát url képzését, ha még jobbá akarjuk tenni, akkor ehhez is rendelkezésre állnak professzionális komponensek.

Ezek a legjobb SEO komponesek:

Ezek a SEO eszközök még jobbá tehetik a Google-ben elért eredményeinket. Persze ehhez ismernünk kell a célközönségünket, hogy a megfelelő kulcsszóra legyünk jó pozícióban.

Tudd meg, hogy a vevőköröd milyen kulcsszavakra kifejezésekre keres!

Sokszor a honlapunkat csak egy olyan kulcsszóra optimalizáljuk, amire kereshetnek a potenciális vevőjelöltek, kihagyva a további lehetőségeket. A legegyszerűbb kulcsszó kutatást sem végezzük el, ami rengeteg lehetőségtől foszt meg minket.