Joomla verziók

Joomla verziók Joomla verziók

A Joomla egy nyílt forrrású tartalom kezelő rendszer ( CMS ). A Mambo tartalom kezelőből vált ki 2005 ben. Mivel az akkori jogtulajdonos Miro International Pvt. Ltd. korlátozni szerette volna a nyílt forrású rendszer használatát.

A Mambo tartalom kezelő rendszert alapvetően újságírásra találták ki, ennek megfelelően már az első változatok is bonyolultabbak voltak, mint egy szokásos blog motor. Így könyebb volt egy struktúrált tartalmú honlapot, vagy online újságot létrehozni.

A Joomla 1.0.x verziói 2009 -ig a 1.0.15 -ös verzióig jutott el, ami nagyon nem rugaszkodott el az eredeti Mambo vátozattól. Nagyobb változást a Joomla 1.5 -ös verziótól vezettek be. A teljes rendszer, beleértve az adatbázist is UTF8 ra állították át. Megváltoztatták a template kezelést, így a régi sablonok nem voltak használhatók átalakítás nélkül. Ez a változat 2014 végéig volt használatban. Ezt rengeteg átmeneti változat követtek, ezek kivánták előkészíteni a 2.5 -ös verziókat. 

Ezek az átmeneti verziók voltak az első STS ( rövid támogatású ) változatok (1.6, 1.7) . Az 1.6 -ban vezették be az egykattintásos frissítést. Mivel azonban a kiegészítések ( components) nem voltak teljeskörűen kompatibilisek ezekkel a verziókkal ezért a se az 1.6, se az 1.7 nem terjed el.

Az igazi ugrás a 2.5 változat 2012 -es megjelenésével kezdődött. Ez már LTS ( hosszú támogatású ) verzió volt. A többnyelvűség és a jogosultság kezelés mellett már az egykattintásos frissítés is a stabil hosszú támogatású verzió része lett. A többnyevűséghez már nem kellett különböző kiegészítéseket feltelepíteni, maga a Joomla 2.5 tartalmazta. További újdonság volt benne a korlátlan szintű kategória kezelés, a régi kétszint helyett (Szekció és kategória néven voltak ismertek).Ezt a verziót 2014 decemberéig támogattág, majd hosszú ideig nem volt LTS ( hosszú támogatású ) változat a Joomlához. Egészen 2016 -ig a Joomla 3.5 -ös változatáig.

A Joomla 3 -as széria már alap telepítésben egy responsive template -et tartalmaz, ami mobil telefonokon kitűnő megjelenítést biztosít. Már emiatt is érdemes a legfrissebb változatot hasznáni. 

Természetesen az újabb változatok nem csak jobb szolgáltatásokban térnek el egymástól, hanem az időközben felfedezett biztonsági problémákat is kijavítják. Mivel ez egy nyíltforráskódú CMS, ezért az ismert hibákat a rosszindulatú hekkerek is előszeretettel használják ki azokon az oldalakon, amiket nem frissítenek rendszeresen.

Tovább a kategóriában: Gmail fiók, mint email kliens »